Вести

Улога религије у борби против насиља над женама

У организацији Савета за популацију, бригу о деци и социјална питања Српске напредне странке Ниш одржано је предавање, у просторијама Градског одбора СНС Ниш, са темом „Улога религије у борби против насиља над женама“, дана 24.12.2013.год.

Ивица Живковић, професор Хришћанске етике у Српској православној богословији светог Кирила и Методија у Нишу одржао је предавање о улози религије у борби против насиља над женама, а нарочито је компетентан због свог чланства у Комисији Општине Ниш за родну равноправност и једнаке могућности, полазник Летње школе феминистичких студија итд.

У првом делу предавања професор Живковић је најпре изложио шта подразумева појам насиље над женама, који су облици таквог насиља у друштву и његови узроци. Истакао је механизме и начине којима се модерно друштво служи како би на одговарајући начин одредило ову појаву у друштву и санкционисало је.

У другом делу предавања говорио је о улози и значају религије у борби против насиља над женама. Истакао је да та улога не сме да буде велика из разлога што је насиље над женама превсаходно полицијско –правосудна област, као и део бављења социјалних служби, те да се најпре мора сагледати кроз те оквире. Активност религије и цркве је у каснијим фазама значајнија, кроз модел оснаживања жртве, пружања подршке рехабилитацији али и доношењу мира међу људима.

До сада се религија и црква нису бавиле дубље проблемом насиља над женама, али модерно друштво то захтева од њих.

Посетитељке трибине су захвалиле професору Ивици Живковићу на изврсном предавању. Посебно су истакле нужност да би такву врсту предвања требало већи број мушкараца да посећује (у публици није било ниједног), истакле су недовољно спровођење закона из те области, али и оптимизам да ће се ствари променити.

Професор Живковић је истакао да су видљиви помаци, кроз низ активних мера у борби против насиља над женама како на међународном нивоу, тако и у Србији. Даље се ти помаци огледају кроз чињеницу да се по први пут одвија оваква трибина у просторијама једне странке, и да он личним примером држећи овакво предавање (о теми која није до сада истраживана у религијској области) даје свој допринос борби против насиља над женама.