Вести

САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У НАСЕЉУ СИГЕ

Сведоци смо све екстремнијих временских прилика на територији целе државе па тако и на територији општине Жагубица. У току пролећа и почетка лета ове године на територији општине жагубица забележене су обилне и дуготрајне падавине.
Насеље Сиге је било погођено јаким падавинама и том приликом дошло је до активирања клизишта на атарском путу који пролази поред сеоског гробља. Том приликом дошло је до потпуног урушавања пута и пресек комуникације са једним делом насеља и са највећи делом пољопрвредних површина у насељу.
Локална самоуправа је одмах по настајању штете ангажовала тим инжињера који су снимили насталу штету, испитали узроке и на основу тога дали идејно решење за санацију овог клизишта и обезбеђење атарског пута. Према пројектној документацији ангажован је извођач радова који је извео све предвиђене радове. Изграђен је армирано бетонски потпорни зид, уклоњен је земљани материјал и замењен каменим туацником и изведени су дренажни и одводни канали како би се атмосферске падавине адекватно каналисале и спречило се поново активирање клизишта. Атарски пут је у најкраћем могућем року поново пуштен у саобраћај сада много безбеднији и бољи.
Како се мењају климатске прилике тако је потребно мењати и приступ превентиви и санацији штета од истих. Ово је велики изазов посебно за мале а разуђене општине, каква је наша општина Жагубица. Та чињеница утиче на то да се сваке године предвиде одређена средства у буџету а са друге стране мобилизација локалне механизације и људства за овакве недаће.