Вести

РЕКОНСТРУКЦИЈА ТРГОВАЧКЕ УЛИЦЕ У КРЕПОЉИНУ

Општина Жагубица сваке године улаже озбиљна финансијска средства за реконструкцију централних улица у насељима на својој територији. Ове године поред осталих реконструисана је Трговачка улица у Крепољину.
Трговачка улица спаја централни део насеља са спортским тереном на отвореном, дечијем игралишту на отвореном и ствара заобилазницу од центра насеља до државног пута ка Жагубици. Реконструкција је обухватила радове на новом асфалтном коловозу, инсталацијама кишне канализације и уређењу бехатонских тротоара. У првом делу улице, од центра насеља до спортског терена, улица има већу ширину, у овом делу постоји и тротоар који спаја пешачке стазе из центра до улаза на спортски терен и постоји асфалтирани паралелни паркинг. Други део улице је мање ширине и овде имамо само коловоз са банкинама. Због изражене денивелације терена улице овде су се раније јављали проблеми услед атмосферских падавина када је вeлика количина воде доспевала директно у центар насеља и доносила туцанички материјал у центар насеља. Овај проблем је решен изградњом кишне канализације које пресецају улицу тик пре спортског терена и одводе кишницу у природни реципијент.
Свака до садашња реконструкција централних улица у насељима је последично водила ка оживљавању саме улице, реновирањем ограда приватних парцела, уређење приватних дворишта као и повећаној привредној активности. Посебно интересантно јесте да се у овим улицама јавља све више приватних смештајних капацитета за туристе.
Значај оваквих инвестиција је велики за локално становништво и једна од најутицајнији мера у погледу подизања квалитета живота. Уз реконструкцију улица увек се решавају и други проблеми кишне канализације, реконструкције водовода и уређење прилаза.
Општина Жагубица намерава да сваке године повећава средства која улаже у овакве пројекте. Поред сопствених средстава општина учествује на сваком конкурсу виших органа власти као и страних донатора а све у настојањима да уредимо наша насеља, подигнемо квалитет живота грађана и развијемо сеоски туризам.