Вести

РЕКОНСТРУКЦИЈА КОТЛАРНИЦЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У ЖАГУБИЦИ

Основна Школа Мошa Пијаде у Жагубици је у прошлој години конкурисала за средства у оквиру донаторског програма амбасаде Јапана са пројектом реконструкције котларнице. Пројектом су обухвађени комплетни радови како би се стара котларница реконструисала у потпуности.
Постојеће стање у котларници је било алармантно, котларница је често била плављена подземном водом, котлови су били стари преко 40 година и више није било резервних делова на тржишту а као главни енергент коришћен је угаљ. Овакво стање је захтевало хитна улагања, општина Жагубица је израдила комплетну пројектну документацију, исходовала потребне грађевинске дозволе и одобрења и у сарадњи са Основном Школом написан је пројeктни предлог који је добио финасирање од стране амбасаде Јапана.
Укупна вредност пројекта износи 10.364.688,00 динара а средства амбасаде су обезбеђена у износу од 8.432.308,00 динара. Радови су изведени успешно и постављена је комплетно нова термотехничка опрема са савременим системима контроле и регулације, који обезбеђују додатну уштеду огрева и енергије. Енергент који се сада користи је дрвни пелет као обновљив извор енергије и еколошки прихватљив а уместо угља раније. Поред тога изведени су додатни грађевински радови како би се спречила појава подземних вода у будућности и тако заштитила нова опрема.
Ово је само један у низу успешно реализованих пројеката из страних извора донација, а већ трећи пут је остварена сарадња са амбасадом Јапана, што говори у прилог томе колико је труда и посвећености уложено од стране Општине Жагубица да се обезбеде додатна средства за финасирање овако битних јавних улагања као и капацитети општине за реализацију оваквих донаторских пројеката.
Све у свему малишанима који похађају Основну Школу Моша Пијаде у Жагубици обезбедили смо квалитетније грејање у зимском периоду, претходно је изведена комплетна термоизолација и замена столарије, и на тај начин допринели да имамо што више успешних и задовољних ученика, родитеља и грађана.