Вести

ПЛАНИНАРСКЕ И ПЕШАЧКЕ СТАЗЕ

Сваке године општина Жагубица је са свим својим предузећима и удружењима конкурисала за јавне радове који се спроводе преко националне службе за запошљавање. Ове године Јавно предузеће за планирање је добило пет радних места на пројекту уређења, маркирања, мапирања и промоције планинарских и пешачких стаза на територији целе општине.
Туризам је приоритетна грана привреде за развој општине Жагубица и једина шанса за брзи и комплетни развој ове територије. У том правцу се ишло и до сад са мањим успесима а сада се кренуло крупнијим корацима са другим већим пројектима. Оно што наша општина може да понуди на први мах јесте чиста, здрава и нетакнута природа која ће све посетиоце оставити задивљене својом лепотом.
Како би промовисали нашу природу и омогућили да што већи број туриста обиће локалитете сада смо кренули са трасирањем планинарских и пешачких стаза. Ово обухвата крчење растиња, обележавање трасе стандардном планинарском сигнализацијом, постављањем информативних табли и путоказа на металним цевима. Поред тога у оквиру овог пројекта биће мапирани сви правци ГПС-ом и крајње постављени на свим апликацијама које служе туризму, планинарењу и пешачењу како би се подаци учинили доступни свим заинтересованим. Поред тога прикупља се видео и фото материјал који ће се користити касније за кампању промоције туристичких потенцијала наше општине.
На овом пројекту ангажовано је 5 лица из теже запошљивих друштвених група на период од 4 месеца. За ово време биће извршене све предвиђене активности. Поред тога ово ће бити добра прилика за радно ангажоване да стекну неке нове вештине и способности како би касније евентуално успели да пронађу стално запослење.