Вести

ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ТРПЕЗЕ

На суботњој манифестацији у Београду, другом по реду „Фестивалу српске трпезе“, манифестацији која доприноси очувању гастрономског наслеђа Србије и представља трпезу као истински туристички бренд, чувене специјалитете хомољског краја представила су удружења жена из Жагубице и Лазнице.
Домаћин манифестације била је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је рекла да је "осим наших културно-историјских споменика, баштине која представља велики раритет, потенцијал и оно што туристи који долазе у Србију пре свега желе да виде, српска трпеза нешто што такође одушевљава све не само стране, већ и домаће госте", а Хомоље је надалеко чувено по специјалитетима како истичу сви који су га, макар једном, посетили.
Наравно, то не би било могуће без кулинарског умећа и дугогодишњег труда ка очувању традиције од стране вредних жена Хомоља уз подршку општине Жагубица.
У прилогу доносимо само делић атмосфере са овог догађаја, фотографије које су начиниле чланице Удружења жена "Етно даме" из Лазнице, Снежана Мијаиловић и Марија Урошевић из Жагубице. Своје кулинарско умеће представило је и Удружење "Хомољке", а ТО општине Жагубица била је почасни гост манифестације. Организацију помогла локална самоуправа Жагубица.
У уторак, 21.септембра Удружење "Етно даме" учествује на манифестацији у Ћовдину, првој по реду - "Да се слава не заборави" која се одржава у порти цркве, у избору најлепшег, најукуснијег и најтрадиционалнијег славског колача.