Вести

Фарма Бела река - рај за душу у Хомољу

На обронцима Хомољских планина, далеко од индустријских зона и градских центара налази се фарма Бела Река, у срцу нетакнуте природе Србије, на тромеђи три општине - Жагубица, Деспотовац и Петровац на Млави.

Атарски, фарма припада селу Близнак. Обилује благодетима које се ретко где могу наћи и видети и предствља праву, правцату еколошку оазу .

Са поносом носи титулу једне од највећих фарми оваца, коза и од скоро говеда у Србији - са више од 2.500 грла животиња. Данас - од оваца три расе: сврљишка праменка, романовска и wиртенберг, од коза - алпина, а од скоро и говеда шкотске расе- најквалитетније товне расе говеда. Хомоље има дугу традицију производње белих сирева од овчијег и козијег млека, карактеристичних по израженом сланом укусу. На фарми "Бела Река" се производе у две варијанте - класичан сир у саламури и са додатком зачинског биља, као и полутврди сиреви од козијег млека.

Циљ фарме је 1000 музних коза са капацитетом 2,5 - 3л по грлу када би могао да крене и извоз сирева та шта постоји огромно интересовање. На фарми је цео циклус заокружен: од неговања животиња, производње млека, сира, меса, па до пласмана у властитим ресторанима, углавном у Београду.

Заштитни знак фарме, у малом рају, на планинама хомоља свакако јесу , козији сиреви премиум квалитета, а поред животиња, од скора боровница, сорте ђук, на површини око пет хектара.

Са дугим веком трајања, још од давне 1833. године, а званично према првом писаном трагу од 1853., на Бела Реци су сви са једним јединственим циљем подизања квалитета на још већи ниво, истакао је менаџер Божидар Мишић.

Нашироко би се могло причати о јединственој фарми на Балкану.

За крај довољно је рећи: Трпеза јединствених и ризница незаборавних домаћих укуса је у ресторанима БЕЛА РЕКА, а све остало се може најбоље дочарати једино посетом и обиласком фарме у Хомољу.