Вести

АКТИВНОСТ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА „ ХОМОЉА „ У ЖАГУБИЦИ

Година 2020. остаће упамћена по пандемији вируса COVID – 19 која је захватила читав свет. Пандемија је утицала на све сфере живота, па тако и на културу, због чега су културне институције широм света биле потпуно затворене током 2020. године. Иста ситуација је задесила и Завичајни музеј Хомоља у Жагубици те је програм који је био планиран за 2020. годину умногоме промењен и многа културна дешавања која су планирана су морала бити отказана или одложена. Без обзира на пандемију ипак је током 2020. године много тога доброг, занимљивог и важног урађено у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици. Завичајни музеј Хомоља је 2020. године први пут узео учешће у манифестацији „Музеји за 10“ која се обележава широм света у културним институцијама. У сарадњи са удружењем Дунав фест из Београда, Етнографским музејом и Народним музејом из Зајечара у просторијама Завичајног музеја Хомоља у Жагубици је организован „Антика фест“, који има за циљ да повеже богато културно наслеђе Источне Србије и очува традиционалне културне вредности. Поред учешћа на овим манифестацијама музеј је организовао још неколико изложби и промоције књига, а радило се и на обогаћивању сталних изложбених поставки којих за сада има три. То су стална поставка скулптура академика Светомира Арсића Басаре, археолошка поставка „Рановизантијски период у околини Жагубице“ и етнолошка поставка „Хомоље – остаци прошлости“.
Иако је пандемија вируса COVID – 19 и даље присутна за 2021. годину планиран је богат културни садржај у музеју. Завичајни музеј Хомоља ће поново узети учешће у манифестацији „Музеји за 10“ и том приликом ће у музеју бити уприличена гостујућа изложба Музеја Афричке уметности из Београда. Изложба о традицији лова у Западно-афричким земљама ће бити свечано отворена 13.5.2021. године. И ове године ће адекватним програмом бити уприличен „Антика фест“ у музеју у Жагубици у сарадњи са еминентним културним институцијама које се баве очувањем културног наслеђа у Србији. Ове године отвориле се већ две изложбе. Прва је изложба слика са међународне ликовне колоније „Хомоље арт 2019.“. Друга изложба организована у 2021. години представљала је дечије радове на тему осмог марта. Ова изложба настала је кроз дечији ликовни конкурс који је музеј расписао и реализовао у сарадњи са школама на територији општине Жагубица. Наставиће се и даље да се реализују активности у којима ће своје учешће узети и наши најмлађи суграђани. Као најбитнији пројекат за 2021. годину могу се издвојити формирање нове сталне поставке у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици. То ће бити историјска стална поставка и представљаће живот у Хомољу за време Другог светског рата. Планира се свечано отварање нове сталне поставке 25. септембра када се прославља дан ослобођења Жагубице у Другом светском рату односно дан Општине Жагубица.
„ Велику захвалност на разумевању и помоћи у организацији културних активности и развоју културног живота у овако малој средини као што је Хомоље дугујемо локалној самоуправи општине Жагубица. Музеј ће и у наредном периоду радити на реализацији свог главног циља, а то је очување културних и традиционалних вредности Хомоља, као и на афирмацији младих да чувају традицију и културу свог краја. Радићемо и на промоцији музеја као туристичког потенцијала Хомоља и привлачењу што већег броја посетилаца „ - истакао је директор Завичајног музеја „Хомоља“ Жагубица господин Саша Илић .